Klantvraag: Waarom brengt mijn hond speelgoed bij thuiskomst?

Geplaatst door Niek Uitenbos op

Geregeld krijgen wij vragen van klanten in onze mailbox. Wij beantwoorden deze maar al te graag en met onze Klantvraag-reeks delen wij deze informatie voor andere hondenliefhebbers. De vragen worden steeds beantwoord met behulp van experten welke ons antwoorden uit recente onderzoeken en ervaringen vertellen. Vandaag beantwoorden wij een veelgestelde vraag: Waarom brengt mijn hond mij speelgoed bij thuiskomst? 

De vraag kwam verleden weken meermaals binnen, zo ook op 1 juli 2020. Patricia van den Bos vroeg zich af waarom haar beagle Milou haar steeds haar favoriete speeltje bracht. Samen met hondenpsycholoog Robbert Fruitman bogen wij ons over deze vraag.

Waarom brengt mijn hond speelgoed bij thuiskomst?

Het is natuurlijk enorm hartverwarmend om enthousiast te worden begroet, iedere keer dat u thuiskomt of maar de voordeur opent. Een begroetingsritueel van elke hond is uniek, sommige honden kwispelen, anderen likken hun baas of springen op hun baasje. En dan zijn daar de honden welke hun favoriete speeltje komen brengen, iedere keer weer. Maar waarom?

Het antwoord is misschien een beetje ingewikkeld omdat verschillende honden verschillende motivaties hebben om speelgoed naar u toe te brengen. Dit zijn drie van de meest voorkomende redenen, volgens psycholoog Robbert Fruitman.

Uw hond wil spelen met u

Terwijl u druk aan het werk was of boodschappen deed, lag uw hond de hele dag thuis te slapen, want er is echt niet veel anders te doen terwijl u weg bent. Daarom kan het bij thuiskomst heel goed het hoogtepunt van zijn dag zijn. Deze opwinding kan soms de rest van de nacht aanhouden, of uw pup kan gewoon een eerste aanval van energie hebben wanneer u thuiskomt.

Lees verder onder de afbeelding.

Selfiestick foto honden kopen online WOEF Boetiek Hondenhoek

Voor sommige honden kan deze opwinding voortkomen uit de wil voor te spelen, vooral als je meestal meteen met je hond speelt als je terugkeert. Dan duurt het ook niet lang voor uw hond leert dat het speeltijd is, wanneer u terug thuis komt. Dan is het voor uw hond zijn manier om te zeggen 'Kom met mij spelen!', legt Robbert Fruitman uit. De meeste baasjes geven hun honden voldoende speeltjes en knuffels, hiermee worden honden betrokken voor mentale en fysieke stimulatie. 

Wanneer uw hond u het speelgoed aanbiedt, is het mogelijk het speeltje dat u het meeste gebruikt wanneer u met hem speelt. Als je dit begroetingsgedrag leuk vindt, blijf dan spelen met uw hond bij thuiskomst. 

Uw hond wil het speelgoed laten zien

Een ander veelvoorkomende reden is dat honden hun meest favoriete speeltje willen laten zien aan het baasje, maar niet direct de intentie hebben te spelen met u. Ze zullen voor u uit steigeren en lijken te pronken met hun speeltje, waarna ze zich terugtrekken wanneer u naar het speeltje grijpt. Dit is geen teken van geen respect of iets negatiefs, echter kunt u uw hond wel stimuleren door te praten en extra aandacht te geven, hierbij kan uw hond van dat soort aandacht genieten. 

Deze honden hebben wellicht geleerd dat hun baasjes ze meer aandacht gaan geven als ze iets in hun bek houden, en houden zo van de onverdeelde aandacht zie ze krijgen met het favoriete speeltje. Het kan ook zo zijn dat honden het beschouwen als een spel om weg te blijven. Ongeacht de motivatie van de hond, uw hond kreeg wat hij wilde. U heeft contact met hem. 

Lees verder onder de afbeelding.

Gepersonaliseerde halsband honden kopen online Hondenhoek

Uw hond heeft afleiding nodig

Voor honden die veel prikkelbaar gedrag vertonen, zoals blaffen of bijten, kunt u hen aanmoedigen om speelgoed te gaan halen om hun uitbundige gedrag om te leiden. Of u kunt uw hond een speeltje geven zodra u door de deur stapt om de mond van uw hond bezig te houden. Dit is een goede oplossing voor honden die te opgewonden raken en zichzelf niet kunnen beheersen. Het is moeilijk voor een hond om te blaffen en te bijten als er een speeltje in de mond zit.

Na verschillende herhalingen kan een hond meteen leren een speeltje te pakken wanneer u door de deur komt. In plaats van de hond te dwingen stil te zitten, kunnen we ze een andere uitlaatklep geven voor hun energie. Dus u bent misschien per ongeluk begonnen met dit rituele speelgoedaanbod, maar u heeft uw hond iets zeer nuttigs bijgeleerd.

Van een simpele kwispelende staart tot het aanbieden van het favoriete speeltje, elke hond heeft een andere begroetingsstijl. En sommigen zijn toevallig speelgoedbezorgers!


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →

Wij zijn vandaag beschikbaar van 10:00 uur tot 13:00 uur